
Project Karolingisch voedsel
Naast mijn hoofdproject “Leven op de Wal” werk ik aan een onderzoek naar voedselproductie, -consumptie en dieet in Nederland en omstreken tijdens het Karolingische tijdperk. Dit project is een veelzijdig initiatief dat verschillende onderzoeksmethoden combineert om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de culinaire gewoonten in die tijd.
Een belangrijke methode die ik gebruik in dit project is experimentele archeologie, waarbij kookgerei wordt gebruikt die op basis van archeologische vondsten is nagemaakt om te begrijpen hoe voedsel werd bereid en geconsumeerd. Dit praktische aspect geeft inzicht in de dagelijkse handelingen van de mensen uit het Karolingische tijdperk. Daarnaast bestuderen we vondsten die direct te maken hebben met voedsel; bijvoorbeeld plantenresten. Deze vondsten helpen bij het reconstrueren van de diëten en voedselproductie van toen.
Naast het praktische en archeologische werk, bestuderen we ook geschreven bronnen die vaak rijk geïllustreerd zijn. Deze teksten bieden waardevolle informatie over de eetgewoonten en voedselbereidingen van de Karolingers.

Wil je het project steunen? Jouw bijdrage helpt mij om de projecten uit te voeren, een groter publiek te bereiken en de kwaliteit steeds verder te verbeteren. Doe dat dan hier. Alvast bedankt voor je steun!
- Middeleeuws graanAl vanaf de overgang van jagen-verzamelen naar het agrarische systeem is graan van cruciaal belang geweest, dit was ook het geval in de Karolingische tijd. In de teksten… Lees meer: Middeleeuws graan